Calvados
CALVADOS
Az almából készült ital a Nyugaton az almaborban testesül meg elsősorban.
Történelmileg utalás a Görög és a Hebridák feljegyzéseiben van legelőször almából készült borra utalva. Több rajz, karc is ábrázol az ókorban almafákat és a belőle főzött ital elkészítésének a műveletét, amit részletesen be is mutat.
A VIII. században már arab iratokban szerepel az alma brandy, és a dél – európai megszállásuk eredményeképpen Normandiába is eljutott ez a technológia, aminek az elterjedését megspékelte az akkori szőlőtermesztési tilalom is. Így az alma felé fordultak.
1553.-ban már leírták az alma brandy desztillálási folyamatát, majd elindult a Calvados gyártás is.
1790-ben egy elsüllyedt Spanyol Armada – tag hajó után alakult ki a „Calvados” név, mert a hajó neve „El Salvador „ volt, és elnevezték ezt a Normandiai partvidéket először „El Calvador” -nak, majd ebből lett végül is „Le Calvados” .
Vélemények
Én is értékelek »