Bolyhos pálinka
A Bolyhos Pálinka !
A család 1994 óta foglalkozik pálinkafőzéssel, Bolyhos László alapító mellett a család minden tagja a vállalkozásban tevékenykedik. Céljuk, hogy újra kedvelt, rendszeresen és kulturáltan fogyasztott nemzeti ital legyen a pálinka melyet egy saját pálinkafesztivál létrehozásával is népszerűsítenek.
Tápiószőlősön 1994-ben építették meg az első szeszfőzdét, bérfőzés céljából. A bérfőzés mellett folyamatosan kísérleteznek, milyen pálinka lenne az, ami a legkarakteresebben adja vissza a gyümölcs ízét; így jutottak el családi receptek alapján a ma ismert Bolyhos ágyas pálinkáig.
A pálinkafőzdében kialakításra került, a tulajdonosok tervei alapján készített és összeállított gázfűtéses, kétszakaszos lepárló berendezés, ami egy 500 és egy 800 literes főzőüstből- és egy 250, illetve 400 literes finomító üstből továbbá egy 600 literes KOTHE típusú üstből áll.
A Bolyhos ágyas pálinka 100 % étkezési minőségű, érett, egészséges, magas cukortartalmú és aromájú gyümölcsből készül. Kezdetekben több mint 30 féle pálinkát főztek, jelenleg 11 fajta pálinkát állítanak elő kereskedelmi mennyiségben.
Ezek a birs, cigánymeggy, Irsai Olivér szőlő, jonatán alma, kajszibarack, szilva, szomolyai fekete cseresznye, szőlő, vegyes gyümölcságyas és vilmoskörte pálinkák. Az aszalt gyümölcs ágyon érlelt, tiszta aromájú pálinkák alkoholfoka: 50% v/v.
A palackozás során, a pálinka fajtájával megegyező, saját készítésű aszalt gyümölcsöt helyeznek az üvegekbe, erre töltik rá a pálinkát, majd ezt követően legalább három hónapig érlelik.
Az érlelés során az aszalt gyümölcs visszanyeri eredeti alakját és kellemes színt kölcsönöz a pálinkának. A "gyümölcságy" a pálinkát esztétikailag vonzóbbá teszi és beltartalmi értékeit is tovább gazdagítja.
Vélemények
Én is értékelek »