Highland Park 10é Viking Scars whisky 0,7 40% pDD
Termékismertető
Highland Park 10é Viking Scars whisky 0,7 40% pDD
Származási hely: Skócia
Régió: Highland, Orkeney Island
Lepárló: Highland Park Whisky Distillery
Ital típus: Single Malt
Érlelési idő: 10 év
Érlelés módja: Fahordóban érlelt
Hordó típusa: Ex-Sherry hordó
Használt hordók: Oloroso sherry hordó
Illat: A Highland Park 10é Viking Scars whisky 0,7 40% pDD kipárolgásai remek élményt nyújtanak már az első másodperctől. A gőzeiben az édeskés, enyhén füstös, malátás, hordós, sherrys hordós érlelés nyugtázható, nagyon komoly parfümös jelleggel. Sűrű, olajos, mély gyümölcsösség tűnik fel, úgy mint kandírozott narancs, grapefruit, aszalt szilva, mazsola, barack, körte, sőt egy kicsit a narancslekvár is. A márkára jellemző karamellás, a főzésnél lekapott baracklekváros, csokis, mogyorós, mandulás, kesudiós aromák igen számottevőek.
Íz: A Highland Park 10é Viking Scars whisky 0,7 40% pDD első kortyai csettintésre méltóak a kóstoló ajkak részéről. Komplex, összetett ízrétegekkel bíró, aromás, zamatos, egyszerűen nagyon finom. Dús, száraz-édes, pörkölt malátás, szárított gyümölcsös, kicsit füstös, aszalt gyümölcsös, lekváros, mazsolás, datolyás, mangós, kandírozott narancsos, narancshéjas. Bársonyos, mély, krémesen ízes, tölgyfa hordós, sherrys hordós, cseresznyés, karamellás, csokis, fahéjas, pörkölt mogyorós, mandulás, mézes, nagyon fűszeres.
Lecsengés: Hosszú, gyümölcsös, fűszeres, csokis.
Szín: Sötét aranysárga
Így kóstold meg: Először végy egy szép whiskys, - ha lehet kristály - poharat. Próbáld ki 18-21 fokon, majd hűtve és végül jégkockával! A többi a te dolgod.
Kóstold meg, I, osztályú! Eggs!
Érdekesség:
A csomagolása viking rajzokkal díszített díszdoboz!
A kézzel forgatott maláta - ma már csak 4 lepárló üzem létezik, ami ezt az ősi technikát használja.
Az illatos tőzeg - amikor a készítés során meggyújtják az égetőkemencében a tüzet a jellegzetes Pagoda tető alatt, a lágy és finom hanga-méz illat átjárja az árpát és kialakítja a különleges, édeskés, hangaszerű (avarfű) illat és íz aromáját.
A három fajta sherry-s tölgyfa hordó - csak a legdrágább tölgyfa hordókat használják, ami az ital gazdagságát, összetettségét biztosítja. A legtöbb skót cég ex-Bourbon-ös hordókat használ, a Highland Park viszont ex-Oloroso-t alkalmaz helyette. A spanyol sherry-s tölgyfa hordó adja az ital színét és aszalt gyümölcs jellegét, míg az amerikai pedig a vanília és tejkaramella aromáját.
Vélemények
Én is értékelek »