Kedves Látogatók, az Italszaküzletünk mellett lehetőségetek van a Golden Drinks Webshop igénybevételére Magyarország teljes területén!

Sandeman Sherry Medium Sweet 0,75 15%

sandeman-sherry-medium-sweet.png
sandeman-sherry-medium-sweet.png
Cikkszám: ig-00764
Felvéve: 2017-11-28
Módosítva: 2024-04-25
Egység: 0.75 lBruttó egységár: 5 053 Ft / 1 l
Ár: 3 790 Ft
+ - Kosárba
Ár összesen: 3790 Ft 3790

Termékismertető

Sandeman Sherry Medium Sweet 0,75 15%

Származás: Spanyolország, Jerez
Gyártó: Sandeman Distillery
Alapanyag: szőlő, bor, sherry változat,- benne fehér szőlő+brandy+édesítő anyag esetenként.

 

Érlelés: Tölgyfahordóban, minimum 3 éven át, Solera rendszerben (2/3-ig töltött hordók egymásra helyezve és a legfelsőbe kerül a legfiatalabb bor, a legalsóból 5-30 %-ot palackoznak és utántöltik a felette lévő sorból. Mivel oxigén jut be a hordó 1/3 részébe, így egy nemes gomba lepel alakul ki, zárja le a bor felszínét, és eképpen alakulhat ki a speciális ízű sherry. Ennek a gomba lepelnek a neve"flor")

Illat: A Sandeman Sherry Medium Sweet 0,75 15% is az egyik legérdekesebb bor, pontosabban ez is egy likőrbor. A Fino-hoz képest jelentősen édesebb, mert a fentiekben röviden ismertetett érlelési eljárás során kapott természetes édesítő anagot. A Solera érlelés jelentősen befolyásolja a zamatokat és aromákat a kipárolgásában. Ez a likőrbor közepesen édes, gyümölcsösebb, kicsit mogyorós, kesudiós. Fűszeressége erőteljesebben jön ki, mint a szárazabb változatokban. A savai finomak, érdekesen, de nagyon jellemzően és a sherrykre fajtaspecifikusan - fanyar, gombás, élesztős jellegűek. Mandula, fa, tölgyfa érezhető némi cédrus és mazsola jegyekkel ebben az italban is. 

Íz: A Sandeman Sherry Medium Sweet 0,75 15% is (hasonlóan a Fino-hoz) egy kiemelkedően érdekes, speciális ízekkel megáldott olyan likőrbor, amely elsősorban nagyon hűtött állapotban talán a legfinomabb. Kifejezetten édes, de még mindig nem túlzottan, csak annyira, hogy itt például a fűszerek jobban kijönnek, mint az ennél szárazabbakban. Szénás, szárított gyógy és fűszernövényes, fanyar, de üdítő zamatokkal bír. Van benne mazsola, datolya, egres, majd némi élesztő gomba is feltűnik. Szépséges savai egyensúlyt mutatnak, ezért is selymes az ital. Jó húzása van, alacsony hőfokon nagyon frissítő és élénkítő hatású. 

Lecsengés: Közepesen hosszú, édeskés, kiemelkedően fűszeres, hordódongás, gombás-élesztős-cédrusos.

Szín: Borostyánsárga, rezes.

Így kóstold meg: Végy egy szép kristály poharat, majd 6-8 fokon lassan kortyolgatva ízleld meg.  

Csapj egy sherry-estet a Hölgyeknek és Uraknak! Eggs!  

 

Egy kis Sherry osztályozás:


Fino ('finom' spanyolul). Ez a klasszikus sherry, mindig jól lehűtve kell fogyasztani. Világos szalmasárga színű ital, száraz ízzel.

Manzanilla a fino sherry olyan fajtája, amit Sanlúcar de Barrameda területén készítenek. Kissé sós aromája van.

Amontillado Ezt a típust először a flor élesztőréteg alatt érlelik, majd pedig levegőn szellőztetik, ami a finonál sötétebb aranyszínt és diós zamatot eredményez.

Oloroso ('illatos' spanyolul) Mivel nem képződik flor a felszínén, ezért a levegőn oxidálódik és a finonál sötétebb lesz. Többnyire Pedro Ximenez borral keverik, hogy félédes és édes sherryt kapjanak. Testesebb, mint az amontillado. Ez a legerősebb sherry-típus, akár 17-22% alkohollal.

Palo Cortado Ritka típus, átmenet az amontillado és az oloroso között.

Cream sherry Keverék típus, változatos színekben és ízekben. Leggyakrabban fino és oloroso keveréke, amit Pedro Ximenez vagy moscatel borok hozzáadásával édesítenek.

 

VéleményekEddigi értékelések: 0

Én is értékelek  »

Add meg a neved!
Írd le hogy mi az ami nem tetszik!
Írd le a véleményed!
Add meg az ellenőrzőkódot!
Ellenőrzés
Még nincsenek vélemények ehhez a termékhez!