Kedves Látogatók, az Italszaküzletünk mellett lehetőségetek van a Golden Drinks Webshop igénybevételére Magyarország teljes területén!

Sandeman Sherry Fino száraz 0,75

sandeman-sherry-fino.png
sandeman-sherry-fino.png
Cikkszám: Ig-00679
Felvéve: 2017-05-04
Módosítva: 2023-07-06
Egység: 0.75 lBruttó egységár: 4 787 Ft / 1 l
Ár: 3 590 Ft
+ - Kosárba
Ár összesen: 3590 Ft 3590

Termékismertető

Sandeman Sherry Fino száraz 0,75

Származás: Spanyolország, Jerez
Gyártó: Sandeman Distillery
Alapanyag: szőlő, bor, sherry változat,- benne fehér szőlő+brandy+édesítő anyag esetenként.


Érlelés: Tölgyfahordóban, 3 éven át, Solera rendszerben (2/3-ig töltött hordók egymásra helyezve és a legfelsőbe kerül a legfiatalabb bor, a legalsóból 5-30 %-ot palackoznak és utántöltik a felette lévő sorból. Mivel oxigén jut be a hordó 1/3 részébe, így egy nemes gomba lepel alakul ki, zárja le a bor felszínét, és eképpen alakulhat ki a speciális ízű sherry. Ennek a gomba lepelnek a neve"flor")

Illat: A Sandeman Sherry Fino száraz 0,75 az egyik legérdekesebb bor, pontosabban likőrbor. A fentiekben röviden ismertetett érlelési eljárás jelentősen befolyásolja a zamatokat és aromákat a kipárolgásában. Ez a likőrbor száraz, mert nem adtak hozzá édesítő anyagot. A savai finomak, érdekesen, de nagyon jellemzően és a sherrykre fajtaspecifikusan - fanyar, gombás, élesztős jellegűek. Mandula, fa, tölgyfa érezhető némi cédrus és mazsola jegyekkel. 

Íz: A Sandeman Sherry Fino száraz 0,75 egy kiemelkedően érdekes, speciális ízekkel megáldott olyan likőrbor, amely elsősorban nagyon hűtött állapotban talán a legfinomabb. Száraz, szénás, szárított gyógy és fűszernövényes, fanyar, de üdítő zamatokkal bír. Van benne mazsola, datolya, egres, majd némi élesztő gomba is feltűnik. Szépséges savai egyensúlyt mutatnak, ezért is selymes az ital. Jó húzása van, alacsony hőfokon nagyon frissítő és élénkítő hatású. 

Lecsengés: Közepesen hosszú, száraz-gombás-élesztős-cédrusos.

Szín: Világos sárga, szalma sárga.

Így kóstold meg: Végy egy szép kristály poharat, majd 6-8 fokon lassan kortyolgatva ízleld meg.  

Mindenképpen vedd fel a bakancslistádra ezt a sherry-t, de egyben mutasd is meg a Szeretteidnek! Eggs!  

 

Egy kis Sherry osztályozás:


Fino ('finom' spanyolul). Ez a klasszikus sherry, mindig jól lehűtve kell fogyasztani. Világos szalmasárga színű ital, száraz ízzel.

Manzanilla a fino sherry olyan fajtája, amit Sanlúcar de Barrameda területén készítenek. Kissé sós aromája van.

Amontillado Ezt a típust először a flor élesztőréteg alatt érlelik, majd pedig levegőn szellőztetik, ami a finonál sötétebb aranyszínt és diós zamatot eredményez.

Oloroso ('illatos' spanyolul) Mivel nem képződik flor a felszínén, ezért a levegőn oxidálódik és a finonál sötétebb lesz. Többnyire Pedro Ximenez borral keverik, hogy félédes és édes sherryt kapjanak. Testesebb, mint az amontillado. Ez a legerősebb sherry-típus, akár 17-22% alkohollal.

Palo Cortado Ritka típus, átmenet az amontillado és az oloroso között.

Cream sherry Keverék típus, változatos színekben és ízekben. Leggyakrabban fino és oloroso keveréke, amit Pedro Ximenez vagy moscatel borok hozzáadásával édesítenek.

 

VéleményekEddigi értékelések: 0

Én is értékelek  »

Add meg a neved!
Írd le hogy mi az ami nem tetszik!
Írd le a véleményed!
Add meg az ellenőrzőkódot!
Ellenőrzés
Még nincsenek vélemények ehhez a termékhez!