Sake Kubota Senju 0,72 15,5%
Termékismertető
Sake Kubota Senju 0,72 15,5%
Származás: Japán
Gyártó : Asahi Shuzo Brewing Company
Alapanyag: Rizs+forrásvíz+ kodzsi penészgomba
Érlelési idő: Figyelem, a sake-t nem párolják a cefrézés után, hanem hordóban erjeszik, ezért is szokták rizs bornak hívni. (további érdekességeket Lsd. alul!)
Ezt a sake-t a rizs magvainak a közepéből gyártják, ami kb. 15-25 %-a az egész szemnek.
Illat: A Sake Kubota Senju 0,72 15,5% az egyik leghíresebb, legjobb minőségű sake Japánban. A megillatozása a távoli japán nép tiszteletreméltó hagyományőrző tevékenysége miatt is egy izgalmas és komoly, nagyon jó feladat, fel vagyunk zaklatva, természetesen jó értelemben! Legelőször fel kell melegíteni az italt tetszés szerint 5-50 fokra, és utána foghatunk neki az elemzésnek. Ez egy félszáraz, nagyon ízesnek számító ital a kategóriájában. Almás, körtés, gyümölcsös, némi körte beütéssel. A szokásos icipici gyömbér és ánizs itt is meg van. Selymes, kerek ital a párái alapján. Az illatok egy finom eloszlású "felhőt" alkotnak.
Íz: A Sake Kubota Senju 0,72 15,5% megkóstolása jó kis feladat. Mivel az egyik legkiválóbb minőséget képviseli, ez érezhető is az első kortynál. Persze ezeket a kortyokat megismételjük több hőmérsékleten, 5-50 fok között. Édeskés de valójában félszáraz, gyümölcsös, almás, szamócás, körtés és finoman fűszerezett. Kiváló az ízek összhatása. Lekerekített, bársonyos ital. Némi tószt és fadonga zamat is felsejlik.
Lecsengés: Kifejezetten hosszú, a végén az enyhén édeskés-száraz, körtés jegyekkel.
Szín: Kristálytiszta.
Így kóstold meg: Önmagában 5-50 fokon is finom, (hűtve, jéggel egy másik arcát mutatja, ott sok íz rejtve marad, majd feltárul)
Bulira vigyél ajándékba ebből a szép sake-ből! Eggs!
Érdekesség a sake-ról:
A sake egy tradicionális Japán ital, amely a hódolói szerint a koleszterint csökkenti. Akár 50 fokra felmelegítve is fogyasztják. Speciális rizs fajtákat nemesítettek ki az ital alapanyagaként, és minden esetben hegyi kristályvizet használnak (vagy forrásvizet).
A nyugati civilizációban rizs bornak hívják, valójában az előállítási eljárása közelebb áll a sör megalkotásához. A különbség, hogy a sörnél a keményítőből lesz az első fázisban a cukor, majd a cukorból az alkohol. A sake esetében ez nem két fázis, hanem egyszerre, párhuzamosan történik.
A bor - sör -sake közötti különbség továbbá az alkoholtartalomban is van: a bor 9-16, a sör 3-9, a sake 18-20 %.
A rizst hántolják és a korpa eltávolítása után kezdődhet a sake előállítása.
Vélemények
Én is értékelek »