Tokaji Aszúeszencia 0,5 Degenfeld 2008
Termékismertető
Tokaji Aszúeszencia 0,5 Degenfeld 2008
Származás: Magyarország, Tokaji Régió
Gyártó: Dégenfeld Pincészet
Alapanyag: szőlő, bor, (Furmint, Hárslevelű)
Érlelés: Tölgyfahordóban, hosszú éveken át.
Kétféle eszenciával lehet találkozni:
A Tokaji Eszencia cukortartalma 400-800 gr/liter is lehet. A Tokaji Aszú Eszencia pedig minimum 180 gr/liter. (Lsd. alul a kettő közötti különbséget!)
A Tokaji Eszencia az aszú szemek préselés nélküli, csak a gravitáció útján kiengedett mustjából készülő, (semmit nem adnak hozzá) hosszan érlelt (8-10 év a hordóban) extra szuper ital.
A Tokaji Aszú Eszencia a töppedt aszú szőlőszemekre ráöntött musttal, borral, néha brandyvel kiegészülve készül. A hordós érlelés igen hosszú, több év.
Érdekesség: A Tokaji desszertborokra latinul azt szokták mondani, hogy " Vinum regnum, rex Vinorum" azaz a "Borok királya, a Királyok bora"! Semmihez sem hasonlítható világmárka, amelynek a fogyasztása igazi kuriózum. Sok száz éves előállítási tapasztalat alapján készítik ezeket a borokat, és a mikroklíma teszi egyedivé, nem elfelejtve az egyéb együttálló körülmények szintén egyedül álló hatását, - pld. a talaj, a dombvidék geológiai múltja.
Illat: A Tokaji Aszúeszencia 0,5 Degenfeld 2008 bor illataiban az átlag Tokajihoz képest sokszorosan intenzívebb aromák lelhetőek fel. Minden benne van, de mélyebben, sűrűbben, dúsabban jelentkeznek be a zamatok. Ez igaz minden illat rétegre. Nagyon édes, virágos, szárított gyógynövényes, fűszeres, mazsolás, datolyás, fügés, bodzás, fadongás, fahéjas, kissé égetett cukros, citrusos, baracklekváros.
Íz: A Tokaji Aszúeszencia 0,5 Degenfeld 2008 bor nem csak, hogy kiváló, de igencsak kiemelkedik a többi Tokaji közül a felséges ízeivel. Szuper selymes, bársonyos, krémes a konzisztenciája. Nagyon édes, de egyben fanyar is a gombától (Botrytis Cinerea). Élesztős, kelt tésztás, lekváros, vaníliás, karamellás, tipikus aszús, szárított gyógynövényes, datolyás, fügés, kandírozott narancshéjas, akácmézes, mazsolás,- és mindezeket rendkivüli harmóniában tartja aroma és zamat rétegekben.
Lecsengés: Nagyon szépen és nagyon hosszan enyészik el a rengeteg íz.
Szín: Arany-borostyán sárga.
Így kóstold meg: Végy egy szép kristály poharat, majd 10-12 fokon lassan kortyolgatva ízleld meg!
Tedd széppé ezt a mai délutánt és kóstold meg ezt a műremeket! Eggs!
A TOKAJI ASZÚ ESZENCIA nem azonos a TOKAJI ESZENCIÁ-val!
A Tokaji Eszencia elnevezésében lehet használni a ,,NEKTÁR,, vagy ,, NATÚR ,, szót is. A Tokaji Aszú Eszenciánál nem! Pld. Tokaji Eszencia Nektár, vagy Tokaji Natúr Eszencia.
Leírás:
-------
A Tokaji Eszencia nem a Tokaji Aszú Eszencia, és nem 5, vagy 6 puttonyos, hanem annál is magasabb értékű külön kategória, mert ez 100 %-os és natúr szőlőszemekből van elkészítve minden más hozzáadagolása nélkül.
Azért nem tévesztendő össze a Tokaji Aszú Eszenciával,- mert azok borok, ez meg maga a ,, TOKAJI ESZENCIA ,, magasabb osztályt jelent. Ezt a terméket a történelemben TOKAJI NEKTÁRNAK titulálták, patikában árulták és gyógyászati szerepe (is) volt!
A tévedés azért van, mert a 6 puttonyosnál jobb minőségű aszúbort is szokták 6 puttonyos Aszú Eszenciának hívni, de az tulajdonképpen 7 puttonyos aszú bor, vagy angolul
,,reserve,, ) Tehát a 6 puttonyosnál jellemző 150 gr/liter cukor helyett 180 gr/liter a cukortartalma.
A Tokaji Eszencia technológiája: 28-30 kg aszú bogyókból gravitáció útján lecsepeg 1,0-1,5 liter lé, s ebből lesz mindennemű egyéb anyag hozzáadása nélkül a Tokaji Eszencia minimum 7-10 év erjedés után. Általában ezt nem adják el a termelők.
A Tokaji Aszú Eszenciához pedig vagy mustot, vagy bort, néha brandyt is hozzáadnak,- itt nem!
Az Aszú kifejezés alatt legalább 6 % alkohollal forgalomba hozott italokról beszélünk, a
Tokaji Eszencia esetében legfeljebb 8 % lehet, de jellemzően az idősebbeknél ez 3-4
vagy esetleg 5 %, mert 500-800 gr /liter a cukortartalma.
Érdekesség: a termelők azért nem szokták eladni a Tokaji Eszenciát, mert annyira értékes
a számukra. (fel tudnak vele javítani nagy mennyisében gyengébb aszúkat)
Mit jelent a puttony szám a Tokaji Aszú nevekben?
Azt jelenti a régi ismérvek szerint, hogy egy 136 literes gönci hordóba hányszor 25 kg töppedt szőlőt tesznek. Ma már az számít, hogy mennyi a cukortartalma a bornak, tehát:
A 3 puttonyos - 60 gr/liter
A 4 puttonyos - 90 gr/liter
Az 5 puttonyos - 120gr/liter
A 6 puttonyos- 150 gr/liter
Vélemények
Én is értékelek »