Mészáros Grandiózus Syrah 0,75
Termékismertető
Mészáros Grandiózus Syrah 0,75
Származás: Magyarország, Szekszárdi Régió
Gyártó: Mészáros Birtok
Alapanyag: szőlő, bor, - Syrah
Érlelés: tölgyfafahordóban.
Illat: A Mészáros Grandiózus Syrah 0,75: A megillatozásakor azonnal tudjuk, hogy ez egy nagyon szép bor. A kiöntés után pár perccel csak úgy ontja ki magából a finomabbnál finomabb illatokat. Száraz savai nagyon vonzóak. Csodásan árad belőle a mély gyümölcsös jelleg. Sav-cukor arány már a páráiban is tökéletesnek sejlik fel. Fűszeres, finom ízekkel megáldott ital benyomását kelti. Zamataiban kiemelkedik a kékszőlő, áfonya, szilva illatai.
Íz: A Mészáros Grandiózus Syrah 0,75 megkóstolása a már megismert illatok után bizony nagyon kellemes feladat! Savas, de nem rántja össze a nyelvet, tehát kiegyensúlyozott. Sok gyümölcsöt, kékszőlőt, áfonyát, kékszilvát, szedret is érezhetünk rétegekben a többedik korty után. Fűszeres, mazsolás, telt, mély, olajos, bársonyos, simogató. Kicsit csokis, kakaós.
Lecsengés: Közepesnél hosszabb, kiemelten gyümölcsös.
Szín: Mély vörös.
Így kóstold meg: Végy egy szép kristály poharat, majd 12-18 fokon lassan kortyolgatva ízleld meg!
Egy jó szekszárdi vörösbor a mai napra pont a megfelelő itóka! Eggs!
A Mészáros Borház írta:
"2 klón házasításából született meg, egyik egy osztrák fajta, mely nagyobb ovális szőlőszemekkel rendelkezik és lilásabb színű savasabb bort ad.
A másik területen francia klón található, ami apróbb szemű és igazi rubin színű bort ad. Sokkal lágyabb, tehát alacsonyabb savtartalmú.
Két bort külön készítettük, összekóstoltuk, majd arra jutottunk, hogy a kettő tökéletesen kiegészíti egymást és végül összeházasítottunk, így jött létre a Grandiózus Syrah, ami természetesen terméskorlátozással érik. 1,2 kg/tőketerheléssel dolgoztunk. A szüret időpontjával megvártuk a 2016-os év végét, azaz október közepén szüreteltünk.
15 hónapot töltött hordóban, 1/3 részt új francia 225 l-es barrique hordóban, 2/3 részt másod töltésű magyar 500 L-es tölgyfahordóban."
Vélemények
Én is értékelek »