Ballantines Whisky 30é 0,7 40% faDD
Termékismertető
Ballantines Whisky 30é 0,7 40% faDD
Származás: Skócia
Gyártó: Ballantines Distillery
Alapanyag: Árpa
Érlelés: 57 féle whiskyből, 30 éven át, tölgyfa hordóban.
A Ballantine's whiskyt Dumbarton városában blendel-ik (keverik), palackozzák, 1930 óta változtalan receptúrával és keverési aránnyal. Single malt és gabona whiskyk remek egyvelege ez az ital.
A keverő mesterek évtizedek óta nagyon rajta tartják a szemüket a különböző skót helyszínekről érkező alap whiskyken, a keverésen és az érlelésen. Az egyik legjobban megbecsült skót whisky.
Illat: A Ballantines Whisky 30é 0,7 40% faDD megillatozásakor az első benyomás az "ódon-öreg-hordós" aroma jellegre utal. Száraz, de még is édeskés, virágos, szárított növényes, pörkölt malátás, kiemelten bársonyos párájú ital. Olyan zamat mélységek érezhetőek már a gőzeiben is, ami jelzés értékkel bír az érlelés időtartamára vonatkozóan. Vanília, méz, kandírozott narancshéj, pici körte, fahéj, kakaó, csokoládé, karamell érezhető benne. Kifejezetten koros, komplex, összetett illatai vannak.
Íz: A Ballantines Whisky 30é 0,7 40% faDD első kortyai is ajándéknak számítanak. Krémes, nektáros, parfümös, pörkölt, ódon, száraz-édes ízekkel nyeri el a kóstoló csodálatát. Selymessége és bársonyossága nem a hétköznapi, megszokott értékeket mutatja, hanem azon jóval túl van. Vanília, kakaó, csokoládé, kakaó, pörkölt mandula és mogyoró van benne. Kevés gyömbér, kardamon, citromfű, szegfűszeg sejlik fel a többedik kortynál. Nagyon bonyolult feladat az összes íz réteget kielemezni. Jim Murray mester 84 pontot ítélt oda!
Lecsengés: Nagyon hosszú, száraz-édes, (ebben a sorrendben érezzük a nyelvünkön), érett ódon hordódongás, tölgyfás, pörkölt mandulás, malátás, fűszeres, kakaós.
Szín: Sötét sárgás, de inkább barnás.
Így kóstold meg: Először 18-21 fokon a teljes íz megtapasztalása miatt. Aztán mehet hűtve vagy jéggel egy szép kristály whiskys pohárban.
Szuper exkluzív ital, amellyel sehol nem lehet szégyent vallani! EGGS!
Érdekesség:
A Ballantines világhírű whiskyt 1827-ben Edingburgban kezdték gyártani, érlelni, palackozni. Nagyon érdekes, hogy egy fiatal titán, a 18 éves George Ballantine volt az "elkövető"! Az elején egyszerű szeszkereskedő volt a csapata. Generációról generációra szállt a tudás és a cég, majd a fia, és az unokája odáig fejlesztette a társaságot, hogy a Királyi Udvar beszállítója lett.
Az ital arc-cimkéjén ma is ott a szöveg, miszerint Viktória királynő és VII. Edward király is poharazgatott a nedűikből.
Az USA szesztilalma ellenére ők szállítottak whiskyt az amerikai szomjas ajkaknak.
Vélemények
Én is értékelek »