Matusalem Anejo rum 0,7 38%
Termékismertető
Matusalem Anejo rum 0,7 38%
Angolul és kínaiul lásd alul; see English and Chinese below; 下面是英文和中文
ÉRDEKFESZÍTŐ TÖRTÉNELEM:
1872.-ben kelt életre a Matusalem rum, Cuba világhírű rum márkája. Az 1950-es évekig a világ szinte minden tájáén ismerték a rumot. Ugyanekkor a kubai belföldi fogyasztásnak elvitte a felét csak ez az egy márka.
A Matusalem brand névéhez kötődik a legendás a „Spirit of Cuba” (Kuba lelke), és a Gran Reserva-hoz „A rumok konyakja” elnevezés. 1956-ban az alapító családot száműzték, a gyárat elvették, államosították. Családi viszályok miatt további problémák kerültek előtérbe, és a név elfeledése következett be.
Majd jött a csoda és 1997-ben Dr. Claudió Alvarez ( az alapító ükunokája) támasztotta fel a gyártást és ezen keresztül a nevet. A cég központja ma Miamiban székel. A gyártást elvitték Santiago, Dominikai Köztársaságba. Itt találtak megfelelő talajt és a klíma is nagyon hasonló a kubaihoz. Mivel a receptúra meg volt, az alapanyagok ugyan olyan jók,- elhárultak az akadályok a márka feltámasztása előtt úgy, hogy a sarkalatos pontnak számító extra jó minőség sem szenvedett csorbát.
A termék érlelési eljárása a. „Sherry Solera” szisztéma. Ez egy keverési és érlelési technológia, amelyet rendszeresen a sherry, brandy és a bor készítése során alkalmaznak.
Effektíve hordósorokat raknak egymásra, amelynek során a frissen párolt italok a legfelső sorba kerülnek, a kész rumot pedig a legalsó sorból csapolják le, de úgy, hogy maximum a hordó tartalmának 1/3.-ig, melyet a felette lévő sorból visszapótolnak. Így a fiatalabb és erőteljes, tüzes rumok keveredve az idősebbekkel, különleges ízt és állandó minőséget adnak. Az érlelés természetesen tölgyfahordókban történik.
Érdekes tény az, hogy ennél a rumnál alkalmazták először ezt az eljárást, s ma is csak 6 rumnál használják a világon.
Származási hely:Dominikai Köztársaság
Régió:Carribean
Lepárló:Matusalem Rum Distillery
Ital típus:Dark rum
Alapanyag:Cukornádmelasz
Érlelés módja:Fahordóban érlelt
Hordó típusa:Tölgyfahordó
Illat:Karamellizált gyümölcsök, melaszos jegyzetek és lágy fűszeres aromák jellemzik. Az aszalt gyümölcsök telt édességét a vanília bársonyos aromakomponensei gazdagítják.
Íz:Rendkívül lágy, bársonyos ízét leginkább a kiegyensúlyozottság és összetettség jellemzi. Mellette kifejezetten krémes ízvilágában az aszalt gyümölcsök telt édessége és enyhe vaníliás fűszeresség uralkodik.
Lecsengése:közepesen hosszú, kifinomultan édes, fűszeres.
Szín:ragyogó aranysárga
Így élvezd a poharadban: Első a jéggel, második a 18-20 fokon, harmadik a koktélozásban történő kipróbálás. Juss el addig, amíg neked jó... !
Matusalem Anejo rum (0,7 38%)(Angol/English)
Interesting history: The Matusalem rum which is one of the most famous rum brands of Cuba, came to life in 1872. Until the 1950s, this brand was known almost all over the world. At the same time, only Matusalem rum covered the half of Cuba’s domestic rum consumption. The Matusalem brand is associated with the legendary “Spirit of Cuba”, and for Gran Reserva the name “Cognac of Rum”. In 1956, the founding family was exiled, and the factory was taken away and nationalized. Due to family conflicts, further problems came to the surface and the name became forgotten.
Then in 1997, Dr. Claudió Alvarez (the great-grandson of the founder) revived the production, and of course the name of the brand. Today the company is headquartered in Miami, but the production takes place in Santiago, the Dominican Republic. The Dominican soil and climate are very similar to the Cuban conditions; hence it became the new home of the Matusalem rum. Since the traditional recipe was already given, the quality of the raw materials is the same, so all the obstacles have been removed before the resurrection of the brand, and even the extra high-quality remained on the same level.
The maturation method is called the Solera system which is a blending and maturing technology that is regularly used in creating sherry, brandy, and wine. In this system, the rows of the barrels are stacked on top of each other, but the freshly steamed drinks are placed on the top of the row, and the finished drink is drained from the barrels of the bottom row, but up to a maximum of 1/3 of the content of the barrels. The missing quantity is replenished from the row above. Thus, the younger and more fiery rums mixed with the old and matured ones guarantee a special taste and a constant quality. Of course, the maturation takes place in oak barrels. It is an interesting fact, that this system was used firstly at Matusalem rum, and it is still used only at 6 kinds of rums across the world.
Place of origin: Dominican Republic
Producer: Matusalem Rum Distillery
Main ingredient: Sugar cane molasses
Type of drink: Dark rum
Method of maturation: In oak barrels.
Odour: Matusalem Anejo rum (0,7 38%) is dominated by the scents of caramelized fruits, molasses, and mild spices. The full-bodied sweetness of dried fruits is enriched by the velvety aroma components of vanilla.
Taste: The especially soft and velvety taste of the Matusalem Anejo rum (0,7 38%) is characterized as a well-balanced complexity by which makes the taster feel like having a bouquet of flavours in the mouth. The sweetness of dried fruits and the spicy touch of the vanilla raise the overall enjoyment to another level.
Colour: Golden yellow
Aftertaste: The aftertaste lasts moderately long, leaving sweet and spicy touches on the lips.
Consumption suggestion: First, try with ice, then continue at 18-20 degrees. You can mix it with other ingredients too.
马杜沙老朗姆酒(07, 38%)
品名: Matusalem Anejo rum (0,7 38%)
有趣的历史和背景: 马杜沙朗姆酒是古巴最著名的朗姆酒品类。该酒厂成立于1872年,然后到1950年代为止,称得上本品牌在全球广为流传。与此同时,马杜沙朗姆酒占据了古巴国内朗姆酒消费量的一半。马杜沙朗姆酒与著名的” 古巴精神” 的名称相关,及马杜沙珍藏朗姆酒也拥有” 朗姆酒的干邑” 的名称。1956年,马杜沙的创始家族被流放了,然后该酒厂也被国有化了。由于家族之间的激烈矛盾,众多问题和困难浮出水面,因此马杜沙的名字被遗忘了。
1997年,Dr. Claudió Alvarez (创始人的曾孙)恢复了朗姆酒的生产和品牌的威信。目前该公司位于迈阿密,不过产地是多米尼加共和国的圣地亚哥。其原因在于多米尼加的土壤和热带气候与古巴的条件相似,产地的变为对本品的质量丝毫没有影响。整体来说,在本品的回复之前所有的障碍都被排除了,所以您可以品尝一下这款完美无瑕的朗姆酒。
陈酿的方法为索莱拉系统。在用于陈酿的仓库里,三四排木桶相互叠放。由于索莱拉系统的特殊性,装瓶的朗姆酒总是从最低的一排中取出,每次则是最多三分之一的含量。取出的酒被第二排的木桶等量取代,而第二排的木桶的等量则是被第三排的木桶等量代取的。木桶都不是完全密封的,以便木桶里的饮料与空气接触。因此在朗姆酒的表面上将形成一层酵母,为这款朗姆酒增添了一抹迷人的风味。目前全球一共6类朗姆酒以索莱拉系统为制造方法。
产地: 多米尼加共和国
酒厂: 马杜沙朗姆酒酒厂
主料: 甘蔗糖蜜
饮料种类: 黑朗姆酒
陈酿方法: 在橡木桶中陈酿。
气味: 马杜沙老朗姆酒(07, 38%)的香气极具焦糖水果和糖蜜的芬芳,同时也不乏一丝香料的独特,浓郁的干果更凸显出了香草的滑腻,气味迷人。
口感: 马杜沙老朗姆酒(07, 38%)的滑腻的口感诠释了口感的“大一统”,种种刺激先后到来,有如打开一个新世界。其干果的鲜甜和香草的极为辛辣的味道互相交叠,甜与辣的完美契合体现的淋漓尽致。
颜色: 金黄色
后味: 入口后持续时间一般长,唇齿留香。
饮用建议: 首先加冰,其次18-20温度下品尝。另外本品也适用于混合鸡尾酒。
干杯!
Vélemények
Én is értékelek »