Villányi Cuvée Carissimae 0,75 Tiffán
Termékismertető
Villányi Cuvée Carissimae 0,75 Tiffán
Származás: Magyarország, Villány
Gyártó: Tiffán Pincészet
Alapanyag: szőlő, bor, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot - Cuvée
Érlelés: 1,5 évig tölgyfahordókban, majd palackban.
Illat: A Villányi Cuvée Carissimae 0,75 Tiffán a híres Kopár dűlőből van, mármint az alap kék szőlők ott teremtek. A 2013. évjárat 5.654 palackot adott ki ebből a szépséges borból. Különleges minőségű savak, tanninok, maradék cukor és aroma anyagok a jellemzőek a páráira. Nagyon dúsan piros és fekete bogyós gyümölcsök zamatai uralkodnak benne. Kiválóan sikerült a hordós érlelés és ez érzékelhető is a dongás jellegben. Fűszeres, krémes, olajos - ez érezhető az illataiban azonnal.
Íz: A Villányi Cuvée Carissimae 0,75 Tiffán vörösbor egy mérföldkő a minőség tekintetében, és persze ez aztán ott is van az ízek komplex, összetett rétegeiben. Szamóca, cseresznye, meggy, piros ribizli, fekete ribizli és szeder örömteli jelenléte pozitívan hat a sokféle íz kiterjedésére. Bársonyos, kiváló húzású, testes, száraz, hosszan az ízeit megtartó italról van szó. Kakaós, csokis, karamellás, fahéjas, szárított fűszernövényes.
Lecsengés: Hosszú, kakaós, csokis, fűszeres.
Szín: Mélyen, sötéten vörös.
Így kóstold meg: Végy egy szép kristály poharat, majd 12-18 fokon lassan kortyolgatva ízleld meg.
Vendégeld meg a Nagypapát ezzel a jó villányival! Eggs!
Érdekesség a névadóról:
" A Kopár-dűlőben szőlőtelepítés előkészítése során egy talajmunkát végző gép római kori sírkőtöredéket fordított ki a földből. Ez a kb. 120x80 cm méretű kő egy Kr.u.260-ban, 25 évesen elhunyt hölgy emlékét őrzi. Felirata így szól: "Luciae Apulae candidae, coniugi carissimae...." (A szépséges Lucia Apulanak, a legkedvesebb hitvesnek). Pincészetünk 1999-ben palackozta az első dűlőszelektált házasítást a Kopárból, s mikor megfogant az ötlet („nevezzük el a bort erről a hölgyről!”), a múzeum vezetői a szöveg megfejtéséhez felajánlották nagylelkű segítségüket. Azóta ez a síremlék (amely – természetesen - a magyar állam tulajdona) pincészetünkben van kiállítva, bárki számára megtekinthető. "
Borok osztályozása a cukortartalom szerint:
Száraz: Kisebb, mint 4 g/l. A bor cukortartalma kevesebb, mint 4 g/l vagy legfeljebb 2 g/l-rel haladja meg a borkősav g/l-ben kifejezett, titrálható savtartalmat, de legfeljebb 9 g/l lehet.
Félszáraz: 4-12 g/l között. A bor cukortatalma 4-12 g/l között van vagy legfeljebb 4 g/l-rel haladja meg a borkősav g/l-ben kifejezett titrálható savtartalom kétszeresét, de legfeljebb 18 g/l.
Félédes: 12-45 g/l között.
Édes: Több, mint 45 g/l.
Vélemények
Én is értékelek »