Tokaji Hárslevelű Nyírjes dűlő 2012 száraz 0,75 Szt.Benedek
Termékismertető
Tokaji Hárslevelű Nyírjes dűlő 2012 száraz 0,75 Szt.Benedek
Származás: Magyarország, Tokaji Régió
Gyártó: Szent Benedek Pincészet
Alapanyag: szőlő, bor, (Hárslevelű)
Érlelés: Tölgyfahordóban.
Illat: A Tokaji Hárslevelű Nyírjes dűlő 2012 száraz 0,75 Szt.Benedek bor illataiban a fokozott virágos gyümölcsös jelenlét a jellemző. Nagyon élénk és gazdag, édeskés-száraz fehér virágos aromák és a hárslevelű szőlő gyümölcs lágy párái vannak ebben a borban jelen. Kifejezetten citrusos, a tölgyfahordós zamata, mazsola, fahéj, kevéske szegfűszeg gazdagítja az illatait és azok komplex rétegeit.
Íz: A Tokaji Hárslevelű Nyírjes dűlő 2012 száraz 0,75 Szt.Benedek bor megkóstolásakor a hárslevelűből készült borokra jellemző száraz "virágos-nektáros-mézes-gyümölcsös" négy nagy fejezet érvényesül. Fehér virágok és nektár, akácméz és a szőlő gyümölcs nagyon finom. Kissé füstös és fűszeres aromák kísérik a fő ízeket. Grapefruit, mangó és fahéj is előkerül. Szépen megérlelt, remek bor, kiváló fröccs alap. Kevéske hordós íz, némi mogyorós és mandulás utó íz tapasztalható meg.
Lecsengés: Közepesen hosszú, száraz, gazdagon fűszeres, citrusos.
Szín: Arany sárga.
Így kóstold meg: Végy egy szép kristály poharat, majd 10-12 fokon lassan kortyolgatva ízleld meg!
Légy ma Te a Hős Lovag és lepd meg a Kedvesedet ezzel a az ősi bor fajtával! Eggs!
Érdekesség:
A Szent Benedek Pincészetről pár szó:
A pincészetet a Tokaj-hegyalján, pontosabban Tállyán találjuk meg. A pincészet épületeinek a kialakítása a hegyaljai jellemzőknek megfelelően kőből építették pár száz éve! A kialakított kőház alatt van a feldolgozás, azonos négyzetméterű boltíves helyiségekben. Itt van a préselés, borok készítése, keverése, kezelése. A kőboltozatos pince hossza 70 méter.
Borok osztályozása a cukortartalom szerint:
Száraz: Kisebb, mint 4 g/l. A bor cukortartalma kevesebb, mint 4 g/l vagy legfeljebb 2 g/l-rel haladja meg a borkősav g/l-ben kifejezett, titrálható savtartalmat, de legfeljebb 9 g/l lehet.
Félszáraz: 4-12 g/l között. A bor cukortatalma 4-12 g/l között van vagy legfeljebb 4 g/l-rel haladja meg a borkősav g/l-ben kifejezett titrálható savtartalom kétszeresét, de legfeljebb 18 g/l.
Félédes: 12-45 g/l között.
Édes: Több mint 45 g/l.
Vélemények
Én is értékelek »