Tokaji Furmint 2009 száraz 0,75 Szt.Benedek
Termékismertető
Tokaji Furmint 2009 száraz 0,75 Szt.Benedek
Származás: Magyarország, Tokaji Régió
Gyártó: Szent Benedek Pincészet
Alapanyag: szőlő, bor, (Furmint)
Érlelés: Tölgyfahordóban.
Illat: A Tokaji Furmint 2009 száraz 0,75 Szt.Benedek bort a 9 dűlőből kiválasztott 7 dűlő boraiból keverték össze, - így lett ez egy ennyire szép ital. Megillatozása során az alábbiakat tapasztalhatjuk: Száraz, nagyon finoman elkeveredett intenzív savak, grapefruit, lime és narancshéj, némi fehérbors és borsikafű zamatok jellemzik. A hordós érlelés, a palackban töltött idő nyugalma meg is érezhető az illatai bársonyosságában.
Íz: A Tokaji Furmint 2009 száraz 0,75 Szt.Benedek bor kóstolása a palack felnyitása után egy nagyon jó élmény. Száraz, finoman eloszló, de nagyon is élő savakkal, többféle citrus megjelenésével - lime, narancs - érezteti a kellemes íz élményt a kóstoló ajkakkal. Krémes, gombás, fanyar, kissé élesztős, birsalmás. Nagyon szépen megérlelt, lekerekített, jó bort kóstolhattunk meg.
Lecsengés: Közepesen hosszú, intenzív, száraz, kissé fanyar, citrusos, narancsos.
Szín: Arany sárga.
Így kóstold meg: Végy egy szép kristály poharat, majd 10-12 fokon lassan kortyolgatva ízleld meg!
Légy kedves a Szeretteidhez és húzd ki ennek a palcknak a dugóját a délutáni összejövetelen! Eggs!
Érdekesség:
A Szent Benedek Pincészetről pár szó:
A pincészetet a Tokaj-hegyalján, pontosabban Tállyán találjuk meg. A pincészet épületeinek a kialakítása a hegyaljai jellemzőknek megfelelően kőből építették pár száz éve! A kialakított kőház alatt van a feldolgozás, azonos négyzetméterű boltíves helyiségekben. Itt van a préselés, borok készítése, keverése, kezelése. A kőboltozatos pince hossza 70 méter.
Borok osztályozása a cukortartalom szerint:
Száraz: Kisebb, mint 4 g/l. A bor cukortartalma kevesebb, mint 4 g/l vagy legfeljebb 2 g/l-rel haladja meg a borkősav g/l-ben kifejezett, titrálható savtartalmat, de legfeljebb 9 g/l lehet.
Félszáraz: 4-12 g/l között. A bor cukortatalma 4-12 g/l között van vagy legfeljebb 4 g/l-rel haladja meg a borkősav g/l-ben kifejezett titrálható savtartalom kétszeresét, de legfeljebb 18 g/l.
Félédes: 12-45 g/l között.
Édes: Több mint 45 g/l.
Vélemények
Én is értékelek »