Oremus Tokaji 3 Puttonyos Aszú 0,5
Termékismertető
Oremus Tokaji 3 Puttonyos Aszú 0,5
Származás: Magyarország, Tokaji Régió
Gyártó: Tempos Vega Sicilia
Alapanyag: szőlő, bor, (Furmint, Hárslevelű)
Érlelés: Tölgyfahordóban, hosszú éveken át. A 3 puttony azt jelenti, hogy a cukortartalma minimum 60 gramm/liter.
Érdekesség: A Tokaji desszertborokra latinul azt szokták mondani, hogy " Vinum regnum, rex Vinorum" azaz a "Borok királya, a Királyok bora"! Semmihez sem hasonlítható világmárka, amelynek a fogyasztása igazi kuriózum. Sok száz éves előállítási tapasztalat alapján készítik ezeket a borokat, és a mikroklíma teszi egyedivé, nem elfelejtve az egyéb együttálló körülmények szintén egyedül álló hatását, - pld. a talaj, a dombvidék geológiai múltja.
Illat: A Oremus Tokaji 3 Puttonyos Aszú 0,5 bor kipárolgása és gőzei az olasz mesterek filozófiáját vissza is tükrözi, azaz éveken át "szépítik" a tokaji aszú borokat, így a 3 puttonyost is. Édes, kissé fanyar, a speciális gomba aromája ez. Karamellás, icipicit csokoládés, mazsolás, tölgyfa hordós. Eléggé krémesek már a párái is, selymes, lágy.
Íz: A Oremus Tokaji 3 Puttonyos Aszú 0,5 bor egy nagy gonnddal megalkotott kiváló nedű. Aki először fogyaszt Tokajit, annak ezt ajáljuk, és csak később a magasabb puttonyszámúakat. Selymes, édes, de fanyar, dongás, mazsolás, olajos, krémes, kakaós, mogyorós. Nagyon szépen megérlelt bor. A cukor mennyisége segíti a különböző íz rétegek kifejeződését. Barack, baracklekvár, méz, citrusok jellemzik a mélyebb aromákat.
Lecsengés: Édes, kissé fanyar, kakaós, karamellás, égetett cukros.
Szín: Világos barnás.
Így kóstold meg: Végy egy szép kristály poharat, majd 10-12 fokon lassan kortyolgatva ízleld meg!
Kortyolgass, próbálgass ki ezekből a nemes italokból!
Mi az a puttony szám amit a Tokaji boroknál látunk?
Azt jelenti, hogy a 136 literes gönci hordónyi musthoz hányszor 25 kg töppedt aszú szemet kevernek hozzá. Ehhez kapcsolódik a cukortartalom is. 60,90, 120,150 gr/liter mennyiség takarja a 3,4,5,6 puttonyos nedűket.
Vélemények
Én is értékelek »