Tokaji Szamorodni édes 2013 0,5 Szt.Benedek
Termékismertető
Tokaji Szamorodni édes 2013 0,5 Szt.Benedek
Származás: Magyarország, Tokaji Régió
Gyártó: Szent Benedek Pincészet
Alapanyag: szőlő, bor, (Tokaji Szamorodni)
Érlelés: Tölgyfahordóban, minimum 2 évig.
Illat: A Tokaji Szamorodni édes 2013 0,5 Szt.Benedek bor szögezzük le egy igazi különlegesség, mert a Botrytis Cinerea által összetöppedt, nemespenészes szőlőszemek is keverednek az egészséges szemekkel. Nos, ez rá is nyomja a jegyeit az illataira is. Édes a magas cukortartalom miatt, de egyben jelentősen fanyar, gombás, élesztős. Kissé cianidosan is kesernyés az utóillatokban. Selymes, bársonyos, kevéske egres és bodza is felfedezhető benne. A hordós érlelés miatti donga zamat jelenléte egyértelmű.
Íz: A Tokaji Szamorodni édes 2013 0,5 Szt.Benedek bor ízeinek a meghatározója - az illatoknál rögzített - nemespenészes keveredése az egészséges szemeknek. Magas maradék cukor, érdekes fanyar savak, bársonyos érleltségi állapot, bodza, avokádó, kardamon jellegű zamatok keverednek a rétegekben. Penészes-gombás, fanyar, élesztős aromák is éreztetik a hatásukat az első kortytól az utolsóig.
Lecsengés: Közepesnél hosszabb, édeskés, fanyar, dongás, fűszeres, citrusos.
Szín: Arany sárga.
Így kóstold meg: Végy egy szép kristály poharat, majd 10-12 fokon lassan kortyolgatva ízleld meg!
Légy ma Te a meghívó és rendezz egy remek házibulit ezzel a borral a kínálatodban! Eggs!
Érdekesség:
"A tokaji szamorodni a Tokaji borvidék területén termett, a nemesen rothadt, tőkén aszúsodott szőlőszemeket is tartalmazó, válogatás nélkül szedett szőlőfürtök feldolgozásával állítják elő. Legalább 21 tömegszázaléknyi természetes eredetű cukrot tartalmazó mustból szeszes erjedés útján nyert tokaji borkülönlegesség.
A forgalomba hozatal előtt legalább két évig fahordóban érlelik.
Tényleges alkoholtartalma 12%.
Cukortartalom szerint a típusai a következők:
száraz tokaji szamorodni: 10 g/l cukortartalomig
édes tokaji szamorodni: legalább 30 g/l cukortartalom felett"
Vélemények
Én is értékelek »