Kedves Látogatók, az Italszaküzletünk mellett lehetőségetek van a Golden Drinks Webshop igénybevételére Magyarország teljes területén!

Tokaji 6 Puttonyos Aszú 0,5 Pajzos

tokaji-6-p-aszu-pajzos.jpg
tokaji-6-p-aszu-pajzos.jpg
Cikkszám: Mr-00009
Felvéve: 2019-12-20
Módosítva: 2019-12-22
Egység: 0.5 lBruttó egységár: 31 380 Ft / 1 l
Ár: 15 690 Ft
+ - Kosárba
Ár összesen: 15690 Ft 15690

Termékismertető

Tokaji 6 Puttonyos Aszú 0,5 Pajzos

Származás: Magyarország, Tokaji Régió
Gyártó: Chateau Pajzos Megyer
Alapanyag: szőlő, bor, Aszú


Érlelés: Tölgyfahordóban, hosszú éveken át. A 6 puttony azt jelenti, hogy a cukortartalma 150 gramm/liter. 

Érdekesség: A Tokaji 6 Puttonyos Aszú 0,5 Pajzos. A Tokaji desszert borokra latinul azt szokták mondani, hogy " Vinum regnum, rex Vinorum" azaz a "Borok királya, a Királyok bora"! Semmihez sem hasonlítható világmárka, amelynek a fogyasztása igazi kuriózum. Sok száz éves előállítási tapasztalat alapján készítik ezeket a borokat, és a mikroklíma teszi egyedivé, nem elfelejtve az egyéb együttálló körülmények szintén egyedül álló hatását, - pld. a talaj, a dombvidék geológiai múltja. 

Illat: A Tokaji 6 Puttonyos Aszú 0,5 Pajzos bor egy első osztályú élvezet már az illataiban is. A páráinak van egy az aszú borokra nagyon jellemző édeskés, selymes, kissé "áporodott-jellegű" /de ez élvezetes formában képzelhető el/ barackos, parfümös, lekváros, fehérborsos, akácmézes, mazsolás zamata. A hordós érlelés nagyon is érzékelhető, de az édes, fanyar, gombás, élesztős, égetett cukros jegyek ebben a tipusban is nagyon kijönnek, ettől jó ez a nemes ital. Kiemelkedően sűrű aroma anyaga abszolúte, az első beleillatozáskor "orrbaötlő"! Datolyás, bodzás, cédrusos, enyhén fűszeres kipárolgása egészen különleges.  

Íz: A Tokaji 6 Puttonyos Aszú 0,5 Pajzos bor első megkóstolását nem fogjuk elfelejteni. Édes, enyhén fűszeres, nagyon komoly íz rétegekkel bír, amelyek sorra előkerülnek a több lassú korty során. Mazsolás, mézes, datolyás, fügés, idős baracklekváros, dzsemes, mogyorós és pörkölt mandulás jelleg is kiütközik, narancsos, égetett cukros, karamellás, Botritys-es, kifejezetten jó értelemben émelyítően édes, nyilván meg kell említeni fanyarságát a Botrytis Cinerea-tól. Van benne fahéj és kevéske vanília. Bársonyos, selymes, simogató,- na és persze nagyon jól csúszik......!

Lecsengés: Nagyon hosszú, mazsolás, datolyás, ódon hordós, édes-fanyar, égetett cukros, mézes, krémes, nektáros.

Szín: Arany sárga.

Így kóstold meg: Végy egy szép kristály poharat, majd 10-12 fokon lassan kortyolgatva ízleld meg!

Bonts fel egy palackot, majd csendben és lassan élvezd az ízeket! Eggs!

 

Mit jelent a puttony szám a Tokaji Aszú nevekben?

Azt jelenti a régi ismérvek szerint, hogy egy 136 literes gönci hordóba hányszor 25 kg töppedt szőlőt tesznek. Ma már az számít, hogy mennyi a cukortartalma a bornak, tehát:

A 3 puttonyos -  60 gr/liter

A 4 puttonyos -  90 gr/liter

Az 5 puttonyos - 120gr/liter

A 6 puttonyos-  150 gr/liter

VéleményekEddigi értékelések: 0

Én is értékelek  »

Add meg a neved!
Írd le hogy mi az ami nem tetszik!
Írd le a véleményed!
Add meg az ellenőrzőkódot!
Ellenőrzés
Még nincsenek vélemények ehhez a termékhez!