Cachaca 51 0,7 40%
Termékismertető
Cachaca 51 1,0 40%
Származási hely: Brazília
Régió: Sao Paulo
Lepárló: Muller de Bebidas
Alapanyag: Cukornádlé
Illat: A Cachaca 51 0,7 40% megillatozásakor azonnal felismerhető a cukornád nagyon jellegzetes aromája. Kelt tésztás, alkoholos, melaszos, citrusos, lime-os páráiról rögtön egy frissítő hatású jó koktél jut eszünkbe. Kevés cédrus és nyirfa zamata is van.
Íz. A Cachaca 51 0,7 40% ízeire az édeskés és még is száraz, nem tolakodó, rumos-melaszos, kicsit vaníliás, icipicit kókuszos, citrusos, lime-os aromák a jellemzőek. Az egész ital "kiabálva" hívja fel a figyelmet arra, hogy ez így natúr, nyers, nem az igazi élvezet, nem a legnagyobb jó, ami ebből a rumból kihozható, hanem koktélokat kell belőle keverni.
Lecsengés: Nem hosszú, fehér rumos, melaszos.
Szín: Áttetsző
Így élvezd a poharadban: lehet hűtve önmagában fogyasztani, de cukorszirup, menta, ananász, narancs, banán stb. szeletekkel, ízes alkoholokkal ezernyi szépséges koktél varázsolható belőle.
Érdekességek:
A Cachaca röviddel azután már megjelent Brazíliában, hogy egyáltalán felfedezték az országot. Az első feljegyzések 1530.-at írnak.
A rum és a cachaca között van egy lényeges különbség,- a rum alapja a melasz, a cukornádból, a főtermék, a cukor készítése után maradó melléktermék.
A cachaca alapja pedig a barna cukornád leve. Azonban a végső minőség kialakításában mindig az érlelés hordós szakasza a döntő és meghatározó.
Ebből egyenesen következik, hogy a cachaca (jelentése: cukornád párlat), mint önálló ital kategória mutat rokonságot a rum családdal, de attól a fentiek miatt el is tér.
A cachaca-t 3 hétig tárolják fahordóban, és utána, mint friss, üdítően ,,nyers,, italt ízesítik keverik, mixelik,- vagy önmagában hűtve fogyasztják.
Az a tulajdonsága, hogy semlegesebb a rumnál, és ez teszi igazán jól összekeverhetővé más anyagokkal, és így a mixelt italok alapkövévé.
Természetesen semmi nem tiltja a hosszabb hordóban történő tárolást,- amely esetében, ahogy nő az évek száma, úgy kapunk egyre jobb és karakteresebb, ízesebb, sötétedő italt.
Vélemények
Én is értékelek »