Sake KitaNoHomare Junmai Ginjo aranypelyhes 0,72 16%
Termékismertető
Sake KitaNoHomare Junmai Ginjo aranypelyhes 0,72 16%
Származás: Japán, Oratu, Sapporo
Gyártó : Kita No Homare Brewery Company
Alapanyag: Junmai-Daiginjo Rizs+forrásvíz+penészgomba
Érlelési idő: Figyelem, a sake-t nem párolják a cefrézés után, hanem hordóban erjeszik, - ezért is szokták rizs bornak hívni. (további érdekességeket Lsd. alul!)
Ezt a sake-t a legjobb - Junmai-Daiginjo - és legfényesebb rizsből, annak is a közepéből gyártják, ami kb. 15-25 %-a az egész szemnek.
Ezen a palackon a címke a sok százéve használt rizspapír! Kézzel írott szöveggel.
Illat: A Sake KitaNoHomare Junmai Ginjo aranypelyhes 0,72 16%: A sake kategóriában ez az ital is az egyik leghíresebb, legjobb minőség Japánban. A kipárolgása során érezzük a semmihez sem hasonlító száraz, lisztes, rizses aromákat. Mint minden a kategóriába tartozó nedűt, ezt is fel kell melegíteni 5-50 fokra. Tésztás, nyers és kelt tésztás, kissé citrusos, száraz és fűzfa illatú. Némi halvány zöldalma, friss széna, lucerna érezhető benne.
Íz: A Sake KitaNoHomare Junmai Ginjo aranypelyhes 0,72 16%: A felmelegített és megillatozott sake első megkóstolásakor először a meleg, édes-száraz-lisztes érzés jut az eszünkbe. Visszaköszön itt is a nyers tésztás, füzfás, lucernás, szénás, rizsporos érzet. Élesztős, fás, fűrészporos - kiemelkedően érdekes íz tapasztalható. A benne lévő aranypelyhek csak fokozzák az ital nemes jellegét.
Lecsengés: Könnyű és hosszú, száraz-édes-nyers tésztás.
Szín: Kristálytiszta.
Így kóstold meg: Önmagában 5-50 fokon is finom, (hűtve, jéggel egy másik arcát mutatja, ott sok íz rejtve marad, majd feltárul)
Bulira fel a haverokkal, legyne ma Távol-keleti napotok! Eggs!
Érdekesség a sake-ról:
A sake egy tradicionális Japán ital, amely a hódolói szerint a koleszterint csökkenti. Akár 50 fokra felmelegítve is fogyasztják. Speciális rizs fajtákat nemesítettek ki az ital alapanyagaként, és minden esetben hegyi kristályvizet használnak (vagy forrásvizet).
A nyugati civilizációban rizs bornak hívják, valójában az előállítási eljárása közelebb áll a sör megalkotásához. A különbség, hogy a sörnél a keményítőből lesz az első fázisban a cukor, majd a cukorból az alkohol. A sake esetében ez nem két fázis, hanem egyszerre, párhuzamosan történik.
A bor - sör -sake közötti különbség továbbá az alkoholtartalomban is van: a bor 9-16, a sör 3-9, a sake 18-20 %.
A rizst hántolják és a korpa eltávolítása után kezdődhet a sake előállítása.
Vélemények
Én is értékelek »