Sake Hokkan Junmai Ougyoku 0,72 14,58%
Termékismertető
Sake Hokkan Junmai Ougyoku 0,72 14,58%
Származás: Japán
Gyártó: Hokkan Sake Brewing Company.
Alapanyag: 50 %-ban fényezett rizs, 50 %-ban egyéb rizs+forrásvíz+ kodzsi penészgomba
Érlelési idő: Figyelem, a sake-t nem párolják a cefrézés után, hanem hordóban erjeszik, - ezért is szokták rizs bornak hívni. (további érdekességeket Lsd. alul!)
Ezt a sake-t a rizs magvainak a közepéből gyártják. A lekoptatott rész jellemzően 15-70 %-ban marad meg. A legrosszabb minőségű sake a 70, a legjobb a 25 %-osból készül.
Illat: A Sake Hokkan Junmai Ougyoku 0,72 14,58% is egy elismert márka. Az illatainak a megismerése előtt 5-50 fok közötti hőmérsékletre kell melegíteni, ez szükségszerű, bár a fogyasztása tetszés szerinti. Ez az ital az egyik legelismertebb márka a sok közül. A koptatás mértéke a rizs szemeken ennél az italnál már 50 %, ami jelzi a közepes minőséget. A konkrét megillatozásakor van benne egy kis mandula, kesudió,- és persze a megszokott ánizsos, gyömbéres, citromfüves zamat. A többedik beleszippantáskor jön a finom, édes-száraz sake íz. Rizslisztes, "poros" érzetet keltő, éppen sülő kalács és kenyér, főtt tészta aromák terjengenek.
Íz: A Sake Hokkan Junmai Ougyoku 0,72 14,58% párái már kellően kivácsivá tették a szaglószervet ezzel az egzotikus illat kompozícióval, így meg kell kóstolni. Figyelem,- elengedhetetlen a változó hőmérséklet, azaz 5-50 fok között több fokoztaban kell próbálkozni. Ez a márka és ital finoman megalkotott és összeérlelt, lekerekített, selymes, bársonyos. Frissítőleg hatnak az ízei. Aromái között dominálnak a citrusos, lisztes, száraz - édes, mandulás, diós ízek.
Lecsengés: Igen hosszú, fűszeres, a végén kelő tésztás, mandulás, pisztáciás, rizslisztes.
Szín: Kristálytiszta.
Így kóstold meg: Önmagában 5-50 fokon is finom, (hűtve, jéggel egy másik arcát mutatja, ott sok íz rejtve marad, majd feltárul)
Bulizz ma este a családdal és kápráztasd el a Kelet eme gyöngyszemével őket! Eggs!
Érdekesség a sake-ról:
A sake egy tradicionális Japán ital, amely a hódolói szerint a koleszterint csökkenti. Akár 50 fokra felmelegítve is fogyasztják. Speciális rizs fajtákat nemesítettek ki az ital alapanyagaként, és minden esetben hegyi kristályvizet használnak (vagy forrásvizet).
A nyugati civilizációban rizs bornak hívják, valójában az előállítási eljárása közelebb áll a sör megalkotásához. A különbség, hogy a sörnél a keményítőből lesz az első fázisban a cukor, majd a cukorból az alkohol. A sake esetében ez nem két fázis, hanem egyszerre, párhuzamosan történik.
A bor - sör -sake közötti különbség továbbá az alkoholtartalomban is van: a bor 9-16, a sör 3-9, a sake 18-20 %.
A rizst hántolják és a korpa eltávolítása után kezdődhet a sake előállítása.
Vélemények
Én is értékelek »