Glenmorangie Lasanta 12é Sherry Cask Scotch whisky 0,7 43% pDD
Termékismertető
Glenmorangie Lasanta 12é Sherry Cask Scotch whisky 0,7 43% pDD
Származás: Skócia, Highland
Gyártó: Glenmorangie Whisky Distillery
Alapanyag: árpa, gabona
Érlelés: Ex-whiskys, Bourbon whiskys hordóban, majd Oloroso és Pedro Ximenes Sherrys hordóban, 12 évig.
Illat: A Glenmorangie Lasanta 12é Sherry Cask Scotch whisky 0,7 43% pDD kipárolgásainak az elemzését kezdjük azzal, hogy sherrys, pörkölt édes malátás illatokkal indít. Utána virágos, szárított barackvirágos, barackos és baracklekváros aroma a szembetűnő. A pörkölt tölgy, lekváros, szilvalekváros-sherrys-körtés jegyek következnek. Mogyoró, mandula, és a dió, kesudió jelenléte kiváló zamatokkal ajándékoz meg bennünket. Mindez persze összetett rétegekben, párhuzamosan jelentkezik be. Csokis, karamellás, fahéjas, fűszeres.
Íz: A Glenmorangie Lasanta 12é Sherry Cask Scotch whisky 0,7 43% pDD ízeiben fontos kezdő elem az édes sherrys jelleg. Maláta whisky lévén a maláta, a gabonás és hordós, tölgyes, ódon dongás jellemzők uralkodnak a 2.,3.,4., korty környékén. Majd felfedezzük a szárított lucernás, akácos, mazsolás, barackos, baracklekváros aromákat, de ott van az alma, narancs, lime is, és később jönnek a mogyorós, kesudiós, pisztáciás jegyek. kakaó, csokoládé valamint fahéj törleszkedik elő. Kifejezetten élvezetes, jó italú, nyelvet és ajkakat imogató italról van szó. Tökéletes íz-alkotás.
Lecsengés: Igen hosszú, édeskés, sherrys, diós, barackos, fűszeres.
Szín: Közepesen sötétebb sárgás, de inkább borostyán
Így kóstold meg: Először 18-21 fokon a teljes íz megtapasztalása miatt. Aztán mehet hűtve vagy jéggel egy szép kristály whiskys pohárban.
Ma a vendégségbe ezzel a palackkal állíts be, hidd el csak elégedetten fognak csettintgetni! Eggs!
Érdekesség:
A Glenmorangie Lasanta egy elegáns, egy igencsak testes single malt whisky, amelyet a borbon tölgyfahordós érlelés után a spanyol Oloroso sherry tárolására szolgáló hordóban érlelnek, összesen legalább 12 évig.
Vélemények
Én is értékelek »