Chartreuse Jaune likőr 0,7 43%
Termékismertető
Chartreuse Jaune likőr 0,7 43%
Származás: Franciaország, Voiron
Gyártó: Chartreuse Distillery
Alapanyag: Francia brandy vagy konyak + gyógynövények + fűszernövények = Összesen 130 féle,+ természetes édesítőszer, cukor
Érlelés: Szárítás, aprítás, áztatással és keveréssel, rázással. A likőr párlatát sok évig tartó érleléssel - többek között MAGYAR - tölgyfahordókban.
Illat: A Chartreuse Jaune ( sárga cimkés ) francia likőr gyártása maga egy misztérium, és az illatai is e tárgykörbe tartoznak. A kétféle csoportba osztható alapanyag, azaz a borpárlat valamint a 130 féle gyógy és fűszernövény kivonata létrehoz egy semmihez sem fogható "aroma-bombát". Megkísérelve a jellemzését ennek az italnak, néhány szó eszünkbe jut persze, de inkább a személyes tapasztalat a meghatározó mindenki számára. Nos egy nagyon finom, szárított fűszernövényes, gyógynövényes, kicsit csípős, szénás, szárított virágos, icipicit mentás, gyömbéres illat érezhető mindenképp, és lehet folytatni......
Íz: Jellemző íz erre a francia szerzetesek által gyártott likőrre vonatkozóan a finom édesség, az alap borpárlat enyhe csípőssége. Továbbá a 130 növényből készült kivonatok kissé ánizsos, mentás, gyömbéres, édesgyökér-szerű, fahéjas, szegfűszeges aromája. Nincs igazi, profi és persze autentikus meghatározás, mert a recept titkos, és az összetevőket nem ismerjük. Nagyon finom, nagyon élvezetes, tömény ízekkel bíró remek likőr relatíve magas alkoholtartalommal.
Lecsengés: Kellemes, édeskés, fűszeres, gyógynövényes.
Szín: Sárga.
Koktélokhoz: Ajánlott, remek ízeket ad hozzá és szolgál alap ital alkotóként is a koktélokban.
Így kóstold meg: Végy egy szép kristály poharat, majd 18-21 fokon lassan kortyolgatva ízleld meg ! Isteni ital 6-8 fokon, hűtve is, sőt jéggel is kiemelkedően jó.
Tiszteld a sok száz éves történelmet, az apátok szaktudását,- ezért is kóstold meg ezt a kiemelkedő itókát ! Eggs !
Érdekesség:
A Chartreuse likőr receptje több száz éves, és egy igazi "kalandtúrán" esett át az évszázadok során. Egy jó darabig meg sem tudták fejteni, majd a szerzetesekhez került, aztán állami tulajdonba, sőt Napóleon ideje alatt haszontalannak minősítették. Volt spanyol emigrációban is, és e viszontagságok után került vissza Vorion-ba, Franciaországba. A mai napig szuper titkos, 130 gyógynövény kell hozzá, sok éven át pincében, hordókban kell nyugodnia a likőrnek a palackozás előtt.
Vélemények
Én is értékelek »