Villányi Pinot Noir 0,75 Tiffán
Termékismertető
Villányi Pinot Noir 0,75 Tiffán
Származás: Magyarország, Villány
Gyártó: Tiffán Pincészet
Alapanyag: szőlő, bor, Pinot Noir
Érlelés: 1 évenát fahordóban.
Illat: A Villányi Pinot Noir 0,75 Tiffán vörösbor megillatozásának a pillanataiban rájövünk, hogy ez jóval testesebb ital, mint gondoltuk. Mélyebb savak, jobb tanninok, dúsabb egyéb aromák jellemzik. Milyenek? Nos, a fekete szeder és a fekete ribizli, kékszilva, áfonya, kökény és persze a szamóca és a piros ribizli is jelen van a páráiban. A hordós érlelés hatása határozott, fűszerekben igen gazdag - fahéj, kakaó, szegfűszeg, pici bors a jellemző.
Íz: A Villányi Pinot Noir 0,75 Tiffán vörösbor egy száraz, élénk tanninokkal és remek savakkal rendelkező finom nedű, testes, krémes, selymes, komoly bor. A fekete bogyós gyümölcsök, a piros húsúak zamata dobja fel az italt. Kicsit füstös, hordó dongás, kakaós, fahéjas, csokoládés, szegfűszeges, kardamon és kevéske ánizs szinesíti a sokféle aroma réteget. Kifejezetten jó húzása van, bársonyos és simogató az állaga.
Lecsengés: Közepesnél jóval hosszabb, gyümölcsös, fűszeres.
Szín: Mélyen vöröses.
Így kóstold meg: Végy egy szép kristály poharat, majd 12-18 fokon lassan kortyolgatva ízleld meg.
Ugorj be a Golden Drinksbe és nézz szét hasonló jó borok között! Eggs!
Borok osztályozása a cukortartalom szerint:
Száraz: Kisebb, mint 4 g/l. A bor cukortartalma kevesebb, mint 4 g/l vagy legfeljebb 2 g/l-rel haladja meg a borkősav g/l-ben kifejezett, titrálható savtartalmat, de legfeljebb 9 g/l lehet.
Félszáraz: 4-12 g/l között. A bor cukortatalma 4-12 g/l között van vagy legfeljebb 4 g/l-rel haladja meg a borkősav g/l-ben kifejezett titrálható savtartalom kétszeresét, de legfeljebb 18 g/l.
Félédes: 12-45 g/l között.
Édes: Több, mint 45 g/l.
Vélemények
Én is értékelek »