Tokaji Remete 2009 édes 0,5 Szt.Benedek
Termékismertető
Tokaji Remete 2009 édes 0,5 Szt.Benedek
Származás: Magyarország, Tokaji Régió
Gyártó: Szent Benedek Pincészet
Alapanyag: szőlő, bor, (Hárslevelű, Furmint,- Cuvée)
Érlelés: 1 évig 500 literes tölgyfahordóban.
Cukortartalom: 82gr/liter
Illat: A Tokaji Remete 2009 édes 0,5 Szt.Benedek bor illataiban a fokozott virágos gyümölcsös jelenlét a jellemző. Nagyon élénk és gazdag, édeskés-száraz fehér virágos aromák és a Hárslevelű szőlő gyümölcs lágy párái, illetve a Furmint csodás savai vannak ebben a borban jelen. Kifejezetten citrusos, a tölgyfahordós zamata, mazsola, fahéj, kevéske szegfűszeg gazdagítja az illatait és azok komplex rétegeit.
Íz: A Tokaji Remete 2009 édes 0,5 Szt.Benedek bor megkóstolásakor a Hárslevelűből és a Furmintból házasított édes ízek szinte tipikusan nagyon finomnak írhatóak le. Nagyon virágos, nektáros, nagyon gyümölcsös, szőlős, friss savakkal sok cukarral bíró remek zamatai igazán megkapóak. Nagyon szépen lekerekített, selymes, olajos, krémes italú borról van szó. A végén egy kis fahéj és pörkölt fás íz jön ki.
Lecsengés: Közepesen hosszú, édes, gazdagon gyümölcsös, fűszeres, citrusos.
Szín: Arany sárga.
Így kóstold meg: Végy egy szép kristály poharat, majd 10-12 fokon lassan kortyolgatva ízleld meg!
Légy ma Te a nap hőse és vendégeld meg a Családodat ezzel a szép édes borocskával! Eggs!
Érdekesség:
A Szent Benedek Pincészetről pár szó:
A pincészetet a Tokaj-hegyalján, pontosabban Tállyán találjuk meg. A pincészet épületeinek a kialakítása a hegyaljai jellemzőknek megfelelően kőből építették pár száz éve! A kialakított kőház alatt van a feldolgozás, azonos négyzetméterű boltíves helyiségekben. Itt van a préselés, borok készítése, keverése, kezelése. A kőboltozatos pince hossza 70 méter.
Borok osztályozása a cukortartalom szerint:
Száraz: Kisebb, mint 4 g/l. A bor cukortartalma kevesebb, mint 4 g/l vagy legfeljebb 2 g/l-rel haladja meg a borkősav g/l-ben kifejezett, titrálható savtartalmat, de legfeljebb 9 g/l lehet.
Félszáraz: 4-12 g/l között. A bor cukortatalma 4-12 g/l között van vagy legfeljebb 4 g/l-rel haladja meg a borkősav g/l-ben kifejezett titrálható savtartalom kétszeresét, de legfeljebb 18 g/l.
Félédes: 12-45 g/l között.
Édes: Több mint 45 g/l.
Vélemények
Én is értékelek »